TrÀffa Stefan som krossar myter kring optimering om el

Stefan, som bor pÄ Lidingö tillsammans med sin fru, deras barn och hund, har under en lÀngre tid utforskat metoder för att optimera sin elanvÀndning och reducera sina elkostnader. MÄlet Àr att minimera behovet av att förÀndra livsstilen i hemmet sÄ mycket som möjligt. IstÀllet ska modern teknik som t ex smart hemstyrning stÄ för den mesta optimeringen. PÄ sin resa har han samlat mÄnga anvÀndbara tips, men ocksÄ stött pÄ diverse myter. Nu tar han steget att krossa dessa myter och delar med sig av sina insikter tillsammans med Greenely.

Du mÄste offra din levnadskomfort

Inte alls! Stefan och hans familj har samma levnadskomfort som innan med en inomhustemperatur pÄ 21 grader, de duschar som vanligt och lagar mat oberoende av tidpunkten pÄ dagen. Stefan menar att det finns flera olika sÀtt att optimera sin elanvÀndning utan att behöva Àndra sin levnadskomfort. HÀr nedan kommer nÄgra tips!

Solceller fungerar inte i Sverige

Stefan investerade i solceller pÄ sitt hus 2019. Under till exempel 2022 genererade hans solceller ett ekonomiskt vÀrde av 25.000 kr i form av sÄld överskottsel och minskat behov av att köpa el. Att sÀlja överskottselen frÄn hans solpaneler, har visat sig vara riktigt positivt och pÄ Ärsbasis rÀknar Stefan med att försÀljningen tÀcker 6-7 mÄnader av Ärets elkostnader. Tillkommer gör elnÀtsavgifter frÄn Ellevio, oberoende av solpanelernas energiproduktion.

För Stefan har solceller varit en jÀttebra investering! Han anser att mÄnga pratar om att det tar lÄng tid innan investeringskostnaden för solcellerna Àr avbetald, vilket han inte helt hÄller med om. Ju högre elpriset Àr desto mer tjÀnar man pÄ sin solcellsinvestering, till exempel i form av kortare avbetalningstid. Med de senaste Ärens höga elpriser rÀknar Stefan med att solcells investeringen har betalat av sig under 2024, alltsÄ redan efter drygt 5 Är!

Spabad behöver vara fullt uppvÀrmda och i drift dygnet runt

Stefan har ett utomhus-spabad som mÄnga tror behöver hÄlla full vÀrme hela tiden, men det stÀmmer inte enligt honom. Med smart styrning kan han vÀrma upp sitt spabad till badtemperaturen 38 grader endast under nÄgra av nattens timmar dÄ elen oftast Àr billigare.

- Moderna spabad Àr oftast mycket vÀlisolerade och i vÄrt fall tappar spabadet inte mer Àn 3 grader under 20 timmar, innan nÀsta natts uppvÀrmning startar, sÀger Stefan. Och nÀr det Àr dags att ta ett dopp startar vi spabadet med en app, ett par timmar före det Àr dags att hoppa i.


Isolering Àr svÄrt och krÀver mycket tid

En vanlig uppfattning Àr att isolering alltid Àr komplicerad och krÀver omfattande renoveringar. Visst kan det vara sÄ men hÀr rekommenderar Stefan istÀllet att man börjar med enklare lösningar som till exempel isoleringslister runt fönster och dörrar. Stefan tipsar ocksÄ om att se över ditt tillflöde av frisk luft in i huset, som under vintertid kan innebÀra onödig nedkylning av inomhusluften. Genom att montera fÀrdiga isoleringslister runt fönster och dörrar hemma rÀknar han med en besparing pÄ cirka 5-10% pÄ sina elkostnader.

Prata om optimering av el med varandra hjÀlper inte

I samband med elkrisen och de höga elpriserna tyckte Stefan att det var viktigt att prata om elanvÀndningen hemma i familjen. Han förtydligar att det i deras fall inte handlar om att Àndra komforten hemma utan snarare att skapa ett samtalsÀmne i familjen kring el och hur de anvÀnder den el som finns pÄ ett smartare sÀtt. Genom att prata om el bidrog det till att familjen tÀnker en extra gÄng pÄ sin elanvÀndning och till exempel sÀtter timer pÄ disk- och tvÀttmaskinerna sÄ att de körs nattetid istÀllet.

Du behöver gilla teknik och ha de nyaste produkterna

HÀr hÄller Stefan inte alls med! Han har bland annat en Àldre bergvÀrmepump, NIBE F1245 frÄn 2010, som funkar utmÀrkt att koppla ihop med smart teknik, men ocksÄ genom enkla instÀllningar, sÄ att den endast vÀrmer varmvatten de tider pÄ dygnet dÄ elen kostar mindre. Han tror pÄ att alla kan göra nÄgot i sitt hem och ju mer vi pratar om det och inspirerar varandra, desto mer kan vi lÀra oss och fÄ tips av varandra.