Solceller – en säker investering

En vanlig myt om solceller är att det är för dyrt, men här slår vi hål på myten! Läs mer om varför solceller är en säker investering.

Tekniken för solceller är något som har funnits sedan lång tid tillbaka. Redan på 50-talet använde man solceller för elförsörjning i rymden på satelliter. Tekniken har blivit fantastiskt bra och bara de senaste 10 åren har tekniken blivit så pass billig att ta fram att en solcellsanläggning är en av de absolut säkraste investeringarna du kan göra. För en sak vet vi: Solen kommer inte sluta lysa på väldigt länge.


Se hur mycket ditt tak kan producera: Gå till solcellsanalysen ☀️

💰 Varför är det en säker investering?

Vid normala förhållanden producerar solceller idag så pass mycket energi att återbetalningstiden sällan är mer än 12 år. Kvalitén på panelerna som byggs 2020 är så pass bra att de oftast har garantier på 25 år. Förväntad livslängd är snarare upp mot 35 år.

Det innebär att all el som produceras efter 12 år är ren vinst/besparing. Låt oss säga att du köper många solpanelar och hela kalaset kostar 100 000 kr. Då har du i teorin mer än 20 år kvar med samma årliga intjäning. Det blir i slutändan drygt 170 000 kr i vinst från din ursprungliga investering.


Se fler prisexempel här

📉 Vad händer om elpriset sjunker?

I början av 2020 har elpriserna varit rekordlåga. Trots det är solceller på taket en säker investering. Du som mikroproducent (som producerar egen el t ex via solceller) får också betalt för elcertifikat och ursprungsgaranti. Det är som en “bonus” du får när du producerar mer el än du själv använder. 

🔌 Om jag producerar mer el än jag använder?

Då går din el automatiskt till något annat hus som behöver elen mer. Du får självklart betalt för den elen om du har rätt produktionsavtal!

Gör vår solcellsanalys för att ta reda på om ditt tak passar för en säker investering.

Senast uppdaterad: 4 februari 2021